vineri, 22 noiembrie 2013

Tehnici simple si la indemana pentru a ne elibera de stres

Simple sau complicate, avem acces la o multime de tehnici de eliberare de stres. Unele se refera la exercitii fizice si o alimentatie sanatoasa, avand drept tinta fizicul, altele sunt de natura psihica sau de ce nu spirituala. In cele ce urmeaza, in lista realizata, am 
introdus cele mai la indemana si mai eficente metode prin care sa ne eliberam de stres.
Un studiu realizat de catre Agentia Europeana pentru Securitate si Sanatate in Munca afirma ca stresul si anxietatea se afla pe locul doi (18,2%) intr-o ierarhie a problemelor de sanatate relationate cu munca. In acelasi timp se considera ca aproximativ 75-85% din problemele medicale sunt relationate cu stresul.

Stresul, normal si obisnuit pentru fiecare dintre noi, este un nume dat oricărui factor care provoaca organismului uman o reactie anormala (dex). Stresul are si un aspect pozitiv, nu doar unul negativ, acesta reprezentand reactia corpului ca urmare a nevoii de adaptare la stimulii si circumstantele exterioare.
Eustress, sau altfel spus, stresul bun, poate fi un factor motivational foarte puternic, ajutandu-va sa va atingeti obiectivele. De exemplu eustresul apare cand participi intr-o competitie, practici un sport, raspunzi la o provocare, ai parte de fericire in momente deosebite, etc. Eustresul apare in urma eliberarii unor substante chimice cu rol antidepresiv si analgezic (serotonina, dopamina, adrenalina, endorfina).
 In domeniul ocupational, diversele Interventii de management al stresului au rolul de a creste nivelul eustresului in detrimentul stresului. Prin diferite metode (exercitii, mindfulness, tehnici de relaxare) se incearca schimbarea perceptiei asupra factorilor stresori de la locul de munca.
Aspectul negativ al stresului produce diverse simptome si reactii manifestate la nivel fizic sau psihic. Cortizolul, considerat hormonul stresului, ajuta corpul sa reactioneze la factorii stresori. Desi este important pentru organism,  un nivel ridicat si de durata a acestui hormon are diverse efecte negative: migrene, tensiuni musculare, functionare cognitiva deficitara,  tensiune ridicata, imuntate scazuta, etc.
In cele ce urmeaza tehnicile recomandate pentru a va elibera de stres, au in vizor partea negativa a acestuia, si anume stresul modern, care ne afecteaza in viata de zi cu zi.
    
    1.      Identificati sursa stresului
Managementul stresului incepe cu identificarea surselor de stres din viata noastra. Desi pare usor nu intotdeauna este asa. Pentru a identifica cu adevarat sursa stresului uitati-va la obiceiurile, atitudinele si diversele pretexte la care apelati pentru a nu va asuma anumite responsabilitati. Ca si unealta puteti folosi un jurnal cu ajutorul caruia sa identificati mai usor factorii stresori din viata dumneavoastra.
    
2.       Strategii sanatoase vs nesanatoase
Fiecare dintre noi apelam la diverse strategii pentru a face fata stresului. Faceti o lista cu aceste strategii/obiceiuri, identificati-le pe cele nesanatoase si inlocuiti-le cu un comportament sanatos. De exemplu In loc sa fumati, mai bine alegeti sa alergati, acest comportament avand un impact pozitiv la nivel psihic si fizic.

3.       Activitati sportive
Activitatile sportive pot varia de la putin stretching la exercitii de gimnastica sau practicarea diferitelor sporturi. Exercitiile fizice ajuta la eliberarea tensiunii, fiind o foarte buna metoda de relaxare. De asemenea practicarea unui sport imbunatateste starea emotionala si creste nivelul de energie, ambele aspecte ajutandu-ne sa facem fata stresului cotidian.

4.      Somnul
Un program de somn de 7-8 ore pe noapte este foarte important. Lipsa somnului se acumuleaza si in timp are efecte negative asupra noastra. Studiile arata ca daca nu suntem odihniti suntem mult mai sensibili la factorii de stres.
Un somn de amiaza de 20-30 de minute are un efect benefic asupra noastra ducand la cresterea vigilentei, imbunatatind functionarea cognitiva si reducand stresul

5.      Masajul
Dintre multiplele beneficii ale masajului detensionarea musculara, imbunatatirea somnului si eliminarea oboselii contribuie cel mai mult la eliberarea de stres. Fie ca este vorba de clasicul masaj pe masa, un masaj la birou sau de ce nu automasajul, toate aceste forme de masaj sunt metode bune pentru a scapa de stres.

6.      Discernamantul
Discernamant, sau altfel spus, capacitatea de a aprecia lucrurile la justa lor valoare. Simplificati-va viata axandu-va pe lucrurile care sunt importante pentru dumneavoastra. Invatati sa alegeti si sa spuneti nu atunci cand este cazul.

7.      Distractie si relaxare
Daca in mod obisnuit acordati atentie si unor moment de distractie si relaxare atunci in momentul in care veti intra in contact cu factori de stres veti fi capabili sa le faceti fata mai bine. Rasul contribuie la reducere hormonilor stresului si elibereaza endorfina, un analgezic produs de corp.

Daniel S.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu